maanantai 19. helmikuuta 2018

Teen kiehtova maailma

Helmikuiseen Martta-iltaan saapui mukava määrä ihmisiä kuulemaan teen tarinaa. Illan aluksi pidetyn vuosikokouksen jälkeen saimme vieraaksemme ruokamartta Anu Heikkilän Tuusulan Nuormartoista. Anu kertoi meille teen kiehtovan tarinan. Tarinan mukaan tee löytyi vahingossa. Noin 2800 eaa Kiinan keisari
Shennongin ollessa kiertomatkalla, hänelle keitettyyn juomaveteen putosi teepuun lehti. Keisari maistoi juomaa ja ihastui makuun. Teestä tuli ensin Kiinassa yläluokan juoma ja sitä myytiin vain apteekeissa. Myöhemmin teestä tuli koko kansan juoma naisten alettua järjestämään teekutsuja. Myös tehdastyöläisille järjestettiin teetaukoja, tämän huomattiin parantavan työtehoa. Eurooppaan tee rantautui 1600 –luvulla.
 
Teen valmistus aloitetaan poimimalla teelehdet käsin. Tämän jälkeen teelehdet nuudutetaan levittämällä ne laakeille kuivatusritilöille esikuivamaan 12-24 tunniksi. Kuivat teelehdet rullataan tai murskataan ja viedään kosteaan tilaan hapettumaan (1-3 tuntia). Tämän jälkeen lehdet kuivataan ja ravistellaan erilaisten siivilöiden läpi, jotta erikokoiset lehdet saadaan eroteltua. Teelaadut jaetaan pääryhmiin niiden valmistustavan mukaan;
-musta tee
-vihreä tee
-valkoinen tee
-sinivihreä tee
-keltainen tee
Anu oli valinnut meille kolme eri teelaatua haudutettavaksi; Oolong-, musta- ja valkoinen tee. Teepannuissa tietyssä veden lämmössä ja tarkkaan mitatussa ajassa haudutettu tee lämmitti pirteässä pakkasillassa ja skonssit ja kurkkusandwichit maistuivat erinomaisesti palanpainikkeina.
 
-Virpi-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti